Mawlid & Acida Zgougou

 
Häromdagen var det Profeten Muhammads födelsedag och det firas här i Tunisien på lite olika sätt. Men en sak har de flesta gemensamt - de gör Acida Zgougou, en söt pudding/kräm som görs på frön från tallkottar. Krämen täcks sedan med en mjölk/äggkräm och slutligen med krossade nötter. 
 
Jag skulle gärna beskriva smaken för er men nä, tyvärr. Jag har inte ätit något som kan jämföras med smaken så jag kan inte göra några liknelser här. Men det är gott! Det är sött och himlarns mättande. Man kan även göra acidan på hasselnötter eller pistaschnötter om man inte gillar zgougou. Eller så kan man göra alla tre och lägga dem i lager i skålarna. Den mer gammeldags, traditionella acidan (som även libyerna gör, har jag hört) är en pudding på mannagryn som man lägger upp på fat, gör hål i mitten på som man sedan fyller med olivolja och/eller honung. Den är inte lika flådig och förmodligen mer lik den pudding man åt i arabien på 600-talet då Profeten föddes. 
 
Hur som, vår mawlid bestod även av familjemiddag vilket vi annars inte brukar ha, men barnen ville så det var bara att tuta och köra. :) I övrigt kan man på mawlid samlas för att be, läsa ur Koranen, läsa poesi om Profeten osv. Helt enkelt fylla på sitt andliga förråd, så att säga. 
 
(Tack på förhand för alla komplimanger för finporslinet ovan, våra snygga fashionabla Nalle Puh-skålar är svåra att slå, haha)
#1 - Anonym

Hej!

Vill du synas mer?
Jag har skapat en grupp för oss som bloggar på blogg.se på Fb där vi kan länka våra inlägg och synas mer och får med besökare!

Gruppen är ny, så bjud gärna in dina blogg.se vänner och sprid gärna gruppen här på din blogg!

https://www.facebook.com/groups/blogg.sebloggare/

Ber om ursäkt om du inte gillar såna här kommentarer!